tiistai 4. kesäkuuta 2013

HELSINKILÄISEN SUSANNA SUOMELAN VALOKUVATAIDENÄYTTELY GALLERIA PIKANTISSA 4. - 28.6.2013

SIELUNMAISEMA

Oletko huomannut, että muistoillasi on tapana kiinnittyä paikkoihin ja esineisiin?

Miten koet maiseman? Millainen maisema miellyttää sinua, millainen ahdistaa?

Tunnetko ympäröivien paikkojen ja tilojen heijastelevan omia mielentilojasi?

Millaisia ovat uniesi talot ja maisemat?


SIELUNMAISEMA-näyttelyn valokuvissa lähestyn suhdettamme paikkaan, maisemaan, tiloihin ja esineisiin eri näkökulmista. Näyttelyyn olen koonnut kuvia kahdesta aiemmin Helsingissä esillä olleesta ja yhdestä Espoossa tulevan elokuun lopulla avautuvasta valokuvanäyttelystäni, joissa keskeisiä teemoja ovat muistin ja paikan yhteys, maisemamieltymykset ja niiden tausta, sekä mielentilojemme suhde ympäristöömme. Samalla olen maisemakuvissani halunnut myös tarkastella valokuvan ja maalaustaiteen rajapintoja ja valokuvan suhdetta maisemamaalauksen traditioon. Maisemakuvien taustalla elää myös kipeä tietoisuus ihmislajin maisemasuhteen nurjasta puolesta, taipumuksestamme uhrata ympäristömme ja maisemamme rahan ja omanvoitonpyynnin kylmälle alttarille.












Muistipaikka-sarjan kuvissa (n:ot 17—19) tutkin, miten muistimme asuttaa paikkoja ja kirjoittaa tarinansa esineisiin. Ranskalaisfilosofi Gaston Bachelardin mukaan ”saamme kiittää taloa siitä, että suurella osalla muistoistamme on katto päänsä päällä”. Muistoillamme on kotinsa, ja kätemme tunnistaa lapsuuden ovenkahvan vuosikymmenienkin jälkeen erehtymättä.

Habitaatti-sarjan kuvissa (n:ot 4, 7—12 ja 14—16) pohdiskelen maisemamieltymyksiämme ja niiden taustoja. Pidämmekö vaistomaisesti miellyttävimpänä maisemaa, joka tarjoaa sekä suojaisia piilopaikkoja että avoimia näköaloja, kuten maantieteilijä Jay Appleton on habitaattiteoriassaan esittänyt? Olemmeko savanni- vai metsäihmisiä? Pidämmekö vehreydestä, koska se kertoo suotuisasta elinympäristöstä, ja kartammeko karua maisemaa päinvastaisesta syystä?

Mielen tiloja –sarjan kuvia (n:ot 1—3, 5—6 ja 13) on inspiroinut ajatus maisemasta ja rakennuksista ajatustemme, tunteidemme ja uniemme peileinä. Jollekin meistä syksyn värit heijastavat haikeutta, toiselle riemua, ja talvinen sumu voi olla sekä surun kuva että sadun lähde. Unen tuntematon maasto voi johdattaa niin painajaiseen kuin oivallukseen oman sisimmän arvoituksista.

Näyttelyn kuvat olen valinnut nimenomaan padasjokelaisia ajatellen. Valokuvista suurin osa – kahta ja puolta kuvaa lukuun ottamatta – on kuvattu omassa sielunmaisemassani Padasjoella, Virmailan saaressa, jossa olen viettänyt kesiä lapsesta lähtien ja jonka vanhasta ratsutilasta polveutuvaan Wirmailan rusthollin sukuun kuulun äitini puolelta. Isälleni ja hänen sisaruksilleen Päijänteen maisemat muodostuivat samaten tärkeäksi maisemaksi lapsuus- ja nuoruusvuosien kesien myötä, ja myös heidän kertomansa tarinat ja muistot ovat olleet mielessäni tämän näyttelyn kuvia valitessani.

Virmailassa retkeillessäni mukana kulkee kameran lisäksi aina myös luonnoslehtiö ja akvarellirasia. Kivipiirrokset ovat dokumentteja pienistä meditaatiohetkistä kivisessä mutta kauniissa sielunmaisemassa. Kirjallisuussitaattien taustalla vaikuttaa toinen ajanvietteeni, toimiminen yleisen kirjallisuustieteen tohtorikoulutettavana ja tuntiopettajana Helsingin yliopistossa.













Susanna Suomela 2013
Erityiskiitokset Janne Pulkkiselle


Pigmenttivedokset ja niiden pohjustus: Dialab Oy, Helsinki






Taiteellinen ansioluettelo

SUSANNA SUOMELA, s. 1965; Helsinki


TAIDEOPINNOT:
- Helsingin yliopiston piirustuslaitos 1985—1992
- Kuvataiteen perus- ja syventävät opinnot 1998—2002; Helsingin kaupungin
suomenkielinen työväenopisto

TAITEELLINEN TOIMINTA:
Ryhmänäyttelyitä 1980—2000 –luvuilla
- Kuvitustöitä 1990—2000-luvuilla
- Vuoden Luontokuva –kilpailun semifinalisti vuosina 2008—2013
- Glanzlichter- luontokuvakilpailun semifinalisti vuonna 2013
- GDT European Wildlife Photographer of the Year 2013 –luontokuvakilpailunsemifinalisti
- Grammata eli kirjaimia – grafiikkaa ja installaatioita; lopputyönäyttely 2002,
kulttuurikeskus Vuotalo, Helsinki
- Muistipaikka – valokuvia; yksityisnäyttely 2009, kulttuurikeskus Stoa, Helsinki
- Habitaatti – valokuvia; yksityisnäyttely 2011, kulttuurikeskus Stoa, Helsinki
- Sielunmaisema – valokuvia; yksityisnäyttely 2013, Galleria Pikantti, Padasjoki

TULEVIA NÄYTTELYITÄ:

- Mielen tiloja – valokuvia; yksityisnäyttely 2013, Espoon kulttuurikeskus, Espoo




TEKNIIKAT:

- valokuvaus, grafiikka, kuivapastelli, tila- ja käsitetaide