torstai 11. tammikuuta 2024

MUISTOJEN VUODET 1918-1940, 9.1.-15.3.2024

Etelä-Pohjanmaalta vuonna 1930 rakennetun mummolan ullakolta löytyi viime kesänä nukke, jonka pää on kipsi/paperimasssasta valmistettu, sillä sen pinta on kova ja sileä. Nuken kaikki muut osat ovat kankaasta ommeltuja. Täytteenä on käytetty sahanpuruja, minkä tähden se on painava. Nuken sai vuonna 1929 syntynyt tyttö. Nukke kuului myöhemmin myös perheen muiden lasten leikkeihin.



Tervetuloa Galleria Pikantin neljänteen vuosikymmennäyttelyyn aikaisempien jatkoksi!

Sota-aikanäyttely kattoi koko 1940-luvun, jonka jälkeen oli vuorossa 1950- ja 1960-luvut.

Nyt Pikantissa ovat vuorossa vuodet 1918-1940. Talvisota tulee tosin käsittelyyn jo toisen kerran, mutta osin uudella materiaalilla.

Ajanjakso vapaussodasta talvisotaan liittyy kuitenkin kansakunnan ja parlamentarismin kehitykseen elimellisesti.

Näyttelyn olennaisin osa ovat vanhat painotuotteet eli lehdet ja kirjat, joita ovat tuoneet Tero Paarvio ja Jari Sipinen. 



Vanhan Padasjoen kartan on tuonut Mauri Pilt. Padasjoen entistä 1920-luvun alussa tulipalossa tuhoutunutta kirkkoa kuvaavan seinälautasen on puolestaan tuonut Taina Ylämattila. Lisäksi esillä on Laila Paarvion suvun vanhoja valokuvia ja pari lelua Kuortaneelta.



Näyttelyyn voi tutustua monellakin tapaa, vaikkapa vain sen näkyvimpiä osia eli värikkäitä kansikuvia katselemalla. Esillä on esimerkiksi Kotiliesi-lehtiä, joista vanhin on vuodelta 1926 ja uusin 1939. Suurin osa kansikuvista on Martta Wendelinin, Rudolf Koivun ja Paul Söderströmin käsialaa.



Kuvissa on aikakauden vaatetusta ja arkiaskareiden tekoa.
Samalla puolella salia on myös Hakkapeliitta-lehtiä, joka oli suojeluskuntayhdistyksen julkaisu.



Topeliuksen vuonna 1875 ilmestyneessä Maamme kirjassa, joka aina uudelleen muokattuna versiona oli 70 vuotta maamme kouluissa oppikirjana, kerrotaan myös 1600-luvun 30-vuotisen sodan suomalaisista hakkapeliitoista.



Kävijä voi myös ottaa lehden tai kirjan katsottavakseen ja tutustua sisältöön, artikkeleihin tai mainonnan tyyliin, joista voi nähdä, kuinka kieli ja painotukset ovat muuttuneet. Materiaalista voi bongata tuotemerkkejä, mitkä ovat edelleen tuttuja ja käytössä olevia.



ti-pe 10-15.30, la 10-14