sunnuntai 4. tammikuuta 2009

NAIVISTITAITEILIJA ENNI IDIN (1904 - 1992) NÄYTTELY PIKANTISSA PADASJOELLA

Padasjoella Galleria Pikantissa on 27.2.2009 saakka esillä paikkakuntalaisen edesmenneen itseoppineen naivistitaiteilija Enni Idin näyttely. Taideteokset siihen on saatu lainaksi yksityisiltä ihmisiltä, Padasjoki-Seuran omistamasta Enni Idin mökistä Seitniemeltä ja paikallisen kirjaston varastosta. Mukana on paljon teoksia, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin olleet julkisesti nähtävillä. Näyttelyssä on yli kahdeksankymmentä työtä.

Enni Id tunnettiin omapäisenä ja räväkkänä persoonana, mikä heijastuu myös hänen taiteessaan. Hänen miehensä Eetu ei oikein hyväksynyt hänen taideharrastustaan. Miehensä kuoleman jälkeen Ennin taideharrastus sai vauhtia. Hän koristeli oman mökkinsä kukka- ja lehvämaalauksin katosta lattiaan. Hän maalasi myös huonekalunsa persoonallisesti. Hän oli tuottelias taulujen tekijä. Kovalevyille maalatut taulut herättivät kiinnostusta ja menivät myös kaupaksi.
Enni Id tuli valtakunnallisesti tunnetuksi 1973, kun hänen maalauksiaan oli esillä Helsingin taidehallissa maamme tunnettujen naivistien mukana. Hänen taiteensa on ollut mukana näyttelyissä myös valtakunnan rajojen ulkopuolella.
Tällä vuosituhannella hänen taidettaan on ollut mm. Kiasmassa Omissa maailmoissa -näyttelyssä ja Helsingin kaupungin taidemuseossa ITE - itse tehty elämä -näyttelyssä muiden tunnettujen naivistitaiteilijoiden rinnalla.

Pikantin näyttelyssä näkyy erityisesti hänen elämäniloa pursuavat kissataulunsa. Kissat ovat kukkien ja lehvien ympäröimiä ja sielukkaita. Näyttelyssä on runsaasti esillä myös vanhan ajan pirttinäkymiä sisältä ja ulkoa. Siinä samalla niissä näkyy entisaikojen arkista aherrusta. Kuulemma Enni Idin tauluihin liittyi aina kertomuksia, jotka olivat suorasukaisia, jopa hävyttömiä.
Näyttelyssä on tauluja myös padasjokelaisten nuijamiesten marssilta vuosilta 1596 -97. Hän maalasi myös mm. lintuja, piruja, enkeleitä ja asetelmia. Esillä on myös Ennin vuonna 1990 Nyystölän vanhainkodin työntekijälle henkilökohtaisesti maalaama enkelitaulu, joka on näyttelyn tuorein teos.
Enni Idin mökistä on tuotu Pikanttiin mm. kukkasin koristeltuja tuoleja ja puinen postilaatikko, johon on maalattu kissoja.

Hyvin monet Ennin taidetta Pikanttiin tuoneet padasjokelaiset muistavat hänet ja käynnit hänen taiteellisessa kodissaan. Muistissa on sekin, että Enni Id käytti mökkinsä kuistilla istuessaan yleensä hattua ja muut hänen seurassaan olleet naiset huivia. Hänen hattujaan on myös näyttelyssä.

PIKANTTI, Keskustie 16
avoinna:
ma - pe 10 - 17
la 10 - 14
su 12 - 15

TERVETULOA NÄYTTELYYN!

Katso myös:
Päijät-Hämeen museomatka
Kiasma