torstai 3. kesäkuuta 2010

”Puu”-taidenäyttely Padasjoella 1. - 30.6.2010


Galleria Pikantin kesäkuun taiteilija on Padasjoen Neroskulmalainen Eila Marketta Mäntynen o.s. Kotilainen, ent. Hänninen (synt. 1940 Rantasalmi).

Marketan kiinnostus taiteiluun alkoi ilmetä lapsena värien ihailuna. Hän vietti silloin paljon aikaa isänsä jalkojen juuressa konttorin lattialla ihailemassa roskakorin erivärisiä papereita.
Hän saattoi katsella taidetta vain isänsä hartauskirjoista, jotka olivat Kunniaksi Luojan ja Ihmisen elinpäivät. Lisäksi hänen saatavillaan oli myös Kiven Seitsemän veljestä, jossa oli Akseli Gallen-Kallelan kuvitus. Kirjan kuvat olivat kuitenkin vain mustavalkoisia.

Vasta muutettuaan Lahteen teini-iässä Marketalle aukeni koko taidekirjojen mahtava maailma.
Hän on piirtänyt koko ikänsä. Esimerkiksi pyykkituvalla hän piirsi rahapussin ja pyykkikorin sekä Rajamäen tehtaiden sumuisen lähteen koivuineen.
Kun Marketan lapset olivat vielä pieniä, hän sai heistä malleja taiteiluunsa.
Kesälomilla hän sai sen verran aikaa itselleen, että hän alkoi tekemään pieniä öljyväritöitä. Perhe ei voinut elää tärpätin ja maalin katkussa, joten hän saattoi maalata vain ulkona kesällä.
Työhuoneen hän sai vasta kuusikymppisenä muutettuaan Padasjoelle eläkkeelle päästyään.
Eläkeläisellä on kuitenkin niin paljon muuta menoa ja tekemistä, että taulujen maalaamiseen jää aikaa vain muutama kuukausi vuodesta.


Marketta on itseoppinut taiteilija, joka on kuitenkin muutaman lyhyen alan kurssin käynyt. Hyvän alun taiteen saralla hän on kuitenkin saanut Rajamäeltä. Kansalaisopistossa oli innostavana opettajana taiteilija Veikko Muuronen, jolta saamillaan opeilla Marketta on pärjännyt. Paikkakunnan muut taiteilijakuuluisuudet Vilho Askola ja Carolus Enckell tekivät myös vaikutuksen Marketan taiteiluun tuolloin 1980-luvulla.
Helsingissä asuessaan hän kävi piirtämässä elävää mallia Mechelinin huvilassa ja akvarellikurssilla Kaapelitehtaalla.
Marketta kertoo, että veneillessä merellä oli helppo tehdä vesiväritöitä, koska paperi kuivui pian ja kuljetus sujui. Märkiä öljyväritöitä olisi ollut mahdoton kuljettaa veneessä.
Useita vuosia sitten jo Padasjoella asuessaan hän kävi Saarenmaalla taidekurssin.
Saarenmaan akryylikurssin jälkeen Marketta siirtyi käyttämään maalauksissa vain akryylivärejä, vaikka niillä hänen mielestään ei saakaan niin upeita värejä kun öljyväreillä, koska värit muuttuvat kuivuessaan tummemmiksi.

Taulujen koko on kasvanut vuosien mittaan. Tällä hetkellä hyvä koko on Marketan mielestä 80 cm X 100 cm.
Marketta pitää kesänäyttelyjä kotona kahdessa aitassa. Hän osallistuu myös Padasjoen taideyhdistyksen kahdesti vuodessa pidettäviin yhteisnäyttelyihin. Hän pitää mielellään myös eri kirjastoissa näyttelyitä.
Taulujen lisäksi hän innostui kesällä 2009 tekemään muutamia ympäristötaideteoksia kodin pihapiiriin.

Nykyisestä näyttelystä
Marketta Mäntynen kokee puun aiheena luontevaksi, koska hän on koko ikänsä piirtänyt ja maalannut puuaiheisia tauluja. Jossain vaiheessa hän oli aivan hulluna katajiin. Tällä hetkellä ihastuttaa kaikki muutkin puut.
Hän kokee päässeensä vasta aiheen alkuun, kun jo näyttelyn tauluille maalaamiseen varattu aika loppui. Saman aiheen jatkoa seuraa varmaan tulevaisuudessa. Marketan mielestä värihulluus kyllä tuntuu olevan pysyvää. Hän ei kuulemma raaskisi heittää kuivettuneita kasveja pois, koska ne ovat niin hienon värisiä.
Hän on tehnyt oheismyyntituotteiksi kortteja, hiirimattoja ja pikkutauluja sekä lisäksi luontokuvista tabletteja.

Kurssiopiskelu: Rajamäki 1977 – 84, Helsinki 1996, Saarenmaa 2007

Omat näyttelyt: Rajamäki 1980, Degerby 2006, Helsinki 2008, Lammi 2008, Asikkala 2008, Padasjoki 2004, 2007 – 2009

Suomet Taiteilijat ry:n näyttelyt: Helsinki Sanomatalo 2006, Raisio 2007, Helsinki Kaapelitehdas 2008, Helinki Sanomatalo 2009

Muut yhteisnäyttelyt: Uudenmaan aluenäyttely 1980, Nurmijärven taideyhdistys ry 1978 – 85, Tuusulan kirjasto 1983, Padasjoen taideyhdistys ry 2004 – 2009

Teoksia julkisissa tiloissa: Kimonkylän taidekoti, Kestikievari Kopparnäs Kirkkonummi, Toarps Säteri, Gällstad Ruotsi