perjantai 3. kesäkuuta 2011

UINUNEET HAAVEET TOTEUTUIVAT


Galleria Pikantin kesäkuun (1. - 29.6.2011) taiteilijat ovat orimattilalainen Maija Hagman ja vantaalainen Anneli Kokko. Taidenäyttelyn nimi on ”Idea kämmenellä”.


Maija Hagman on syntynyt Turussa ja kasvanut Salon kaupungissa. Myöhemmässä vaiheessa hän asui kolme vuotta Ruotsissa Uppsalassa.
Maija oli töissä tunnetun ruotsalaisen tekstiilitaiteilijan Ingrid Skerfe-Nilsonin ryijyateljeessa.
Ruotsin jakson jälkeen opinnot jatkuivat Helsingin Markkinointi-instituutissa, josta hän valmistui somistajaksi.
Maija toimi 18 vuotta Helsingissä päätyönään tekstiilisomistus vähittäiskaupan palveluksessa. Sivutoimenaan hän työskenteli Suomen Messujen kansainvälisillä messuilla Euroopassa.

Vuonna 1979 hän muutti Orimattilaan naisten vaatetehdas Virke Oy:n mainonnanhoitajaksi. Hänen tehtävinään oli mainonta, markkinointi, myynninedistäminen sekä Virkeen kansainvälisten muotimessujen osastojen suunnittelu ja toteutus. Näissä tehtävissä hän matkusti Suomessa, Englannissa, Saksassa, Itävallassa, Puolassa, Venäjällä ja muissa Skandinavian maissa.

Jäätyään pois työelämästä hän toteutti elämänikäisen haaveensa eli maalaamisen kuivapastelliliiduilla.
Maija Hagman on liittynyt Orimattilan Taideyhdistykseen 10 vuotta sitten. Hän on yhdistyksen varapuheenjohtaja. Maija on osallistunut joka vuosi Orimattilan Taideyhdistyksen kesänäyttelyyn.
2010 hän piti Anneli Kokon kanssa näyttelyn Keravalla Galleria Allissa.
Galleria Pikantin näyttelyaihe on syntynyt vuodenajoista kuluneena vuotena eli kuuma kesä, lyhyt, värikylläinen syksy ja kylmä runsasluminen talvi sekä niiden kauneus.

Vantaalainen Anneli Kokko, joka on lähtöisin Helsingin Töölöstä, kertoo olevansa ”höyrähtänyt” muotoiluun ja saveen, mikä ehkä juontaa hänen lapsuudestaan.
Siinä vaiheessa, kun toiset pirpanat menivät karkinostoon, Anneli meni Arabian myymälään ja osti savea.
Ikää karttui, touhut muuttuivat ja savi jäi.

Sitten alkoi arkinen aherrus. Anneli kouluttautui Markkinointi-instituutissa somistajaksi ja suoritti mainonnan perustutkinnon. Hän on myös opettanut Markkinointi-instituutissa.
Anneli on tienannut leipänsä somistajana. Hän on työskennellyt asusteiden ja metritavaran eli tekstiilin parissa. Hän on toiminut tavaratalon somistamon esimiehenä.
Hän on työskennellyt myös mainostoimistossa toteuttaen messuja, juhlia ja erilaisia tapahtumia. Lyhyesti ilmaistuna hän on suunnitellut ja tehnyt käsin edellämainittuja kokonaisuuksia, kunnes hän oli kolarissa ja huomasi olevansa eläkkeellä.
Hän kulutti sitten pari vuotta syyllisyyttä tuntien siitä, ettei ollut työelämässä.
Onneksi hänen mielessään sitten välähti:”Nyt voin tehdä mitä haluan. Enää ei tarvitse tehdä asiakaslähtöisesti”.
Anneli kävi tunnettujen maalareiden taidekursseilla. Hän maalasi innokkaasti tauluja, kunnes meni Italiaan Osmo Visurin akvarellikurssille noin kuusi vuotta sitten.
Hän tutustui Osmon assistenttiin, monipuoliseen taiteilijaan ja keraamikkoon. Savi tuli takaisin Annelin elämään. Taulujen maalaaminen on jäänyt taka-alalle, kun taas muotoilu tuli etusijalle. Näin ollen se mikä lapsuudesta on jäänyt uinumaan, saa nyt vapaasti rehottaa.
Galleria Pikanttiin kannattaa nyt tulla katselemaan taiteilijoiden teoksia, viihtymään ja hakemaan inspiraatiota.