torstai 23. helmikuuta 2012

KUKKIA JA OUTOJA JUTTUJA (19.2. - 30.3.2012)


Galleria Pikantin uusi taidenäyttely ”Kukkia ja outoja juttuja” koostuu padasjokelaisen Tapani Urosen värikkäistä vesiväri- ja akryylimaalauksista sekä valokuvista. 
Hän on ollut kiinnostunut kasveista ja valokuvannut enemmän tai vähemmän koko aikuisen ikänsä (s. 1962).
Tapani Uronen kertoo, että aikuisella iällä hän on - ennen tätä näyttelyä - tehnyt lähes vain kasvitieteellisiä piirroksia ja kasvivalokuvia alan lehtiin ja kirjoihin. Nyt nähtävillä olevat maalaukset ovat syntyneet syksyllä ja talvella 2011/12.

Valtaosa teoksista on maalattu paksulle lumppupaperille. Teokset on yleensä signeerattu ristikkomonogrammilla keskelle taulua.

Joihinkin kukkakuviin Tapani Uronen pyrkii saamaan valokuvamaista värimaailmaa, epämääräisinä värialueina, minkä voi nähdä valokuvajulisteissa kannusruohosta ja oranssikeltanosta. Hän on myös miettinyt katseen johdattelua teoksissa samaisilla tarkkojen kohtien ja epämääräisten värialueiden sommitteluilla. Joissakin teoksissa selvät yksityiskohdat liukuvat huomaamatta suorastaan abstraktioiksi. Tekstit kukkakuviin on tehnyt Maarit Oksanen-Biarowsky.


Näyttelyn “outoja juttuja“ -puoli alkoi putkahdella hänen alitajunnastaan lähinnä spontaanina työskentelynä nopeasti kuivuvilla akryyleillä.
Jotkut on tehty alle minuutissa, suurin osa kuitenkin työstämällä edelleen ensimmäisen työstökerran synnyttämiä assosioituja muotoja tai tunnelmia. Jokainen voi vapaasti tulkita näkemäänsä ja ehkä jo nimi johdattelee liikaa…
Joissain outous vaihtuu ehkä aavistuksen naiviin tai “poikamaiseen” suuntaan. Joihinkin teoksiin on tiedostamatta livahtanut sarjakuvatyyppistä graafista ilmettä.  Akryylimaalaus on tehty sormilla ja usein raapimistekniikalla (puusäleillä, ruuvimeisselillä yms.), ainoastaan pieniä yksityiskohtia on joissain lisätty pensselillä. 

Mukana näyttelyssä on Tapani Urosen uniikkeja kuvatauluja ja joitain 1984 vuodelta säästyneitä mustavalkokuvia.