keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

KUKKA- JA FANTASIAMAALAUKSIA PIKANTISSA PADASJOELLA 3. - 28.3.2013


Galleria Pikantissa alkanut padasjokelaisen Tapani Urosen ”Kukkia ja outoja 2. -taidenäyttely on jatkoa hänen vuoden takaiselle näyttelylleen. Melkein kaikki tämänkertaisen näyttelyn 33 työstä on korkeintaan kahdeksen kuukautta vanhoja. Taiteilijan töitä katsellessa huomaa, että hän on käyttänyt sekä taitoa että luovaa mielikuvitusta maalauksissaan.



Filipendula kamtchatica


Tapani Uronen maalaa lumppupaperille ammattilaisille tarkoitetuilla vesi- tai akryyliväreillä, usein sommittellen vesivärikynillä. Harvemmin hän käyttää pastelliliituja (myös vesiliukoisia), tavallisia värikyniä, tussia ja akryylimustetta.
Hän on siirtynyt lähes kokonaan käyttämään kookkaita papereita. Muutamissa töissä voi aistia vaikutteita Ceorgia O`Keeffeltä lähelle tuotuina suurennettuina kasvinosina ja väreinä, jotka eivät jätä kylmäksi. Kuitenkin lähestymistapa ja tekniikka ovat Tapani Urosen omaa tyyliä.



Liaanipuut


Taiteilija kertoo, että kiinalaisessa taiteessa sommitelmat ovat tavallaan universaaleja luonnon kanssa – asia mikä ei tahdo avautua länsimaissa mitenkään. Esimerkiksi vaahteran lehdet asettuvat harmonisesti maksimoidakseen valon saannin.
Epiphyllum


Hänen mallinaan on ollut alppiruusu eli rhodo muita useammin, vaikkei se olekaan erityinen kasvina. Sillä on maalaukselliset, kiiltävät ja kourulla olevat lehdet ja kompleksiset orkideamaiset kukat sarjamaisissa kukinnoissa luoden valon ja varjon mosaiikkia.



Opal Village


Tiettyjen perusajatusten tasolla näyttelyn ”Oudon” puolen maalauksissa on vaikutteita esimerkiksi levynkansitaiteesta (varsinkin Roger Dean).
Pikantin seinälle ripustettu Opal-triptyykki on kuvitus kuvitteelliseen (ei kirjoitettuun) science fiction – tai fantasiatarinaan sivilisaation noususta ja tuhosta. 

Opal World Dystopia

Maaliskuun näyttelyn katsojaa ihastuttaa maalausten lukemattomat yksityiskohdat ja tarkasti harkittu värien leikki.

Katso myös Tapani Urosen kotisivut osoitteessa:
www.pajutjapoppelit.com