tiistai 2. toukokuuta 2017

KISSA VIEKÖÖN! -NÄYTTELY PADASJOELLA 30.4.-26.5.2017

Padasjoella Galleria Pikantissa on avautunut naivistitaiteilija Enni Idin (1904-1992) töiden Kissa vieköön! -näyttely, jonka järjestäjänä toimii Virmaila-Seitniemi-Kellosalmi-kyläyhdistyksen sihteeri Pirjo Rinne. Hänen tarkoituksenaan on näyttelyn aikana kerätä tietoja Enni Idin elämästä ja taiteesta tulevaa kirjaa varten.
Pirjo Rinne
Pirjo Rinne on jo tehnyt haastatteluja. Hän toivoo, että ihmiset tulevat Pikanttiin kertomaan hänelle muistoja Ennistä. Kissatarinat olisivat eritysesti kissaihmisten mieleen.
Tauluja voi tuoda myös kuvattavaksi kirjaa varten, vaikka seinät tällä hetkellä ovatkin täynnä maalauksia. Ennin töitä voi tuoda myös myytäväksi.


Enni Id maalasi aikanaan Seitniemellä sijaitsevan mökkinsä sisätilat täyteen kissoja lehvien ja kukkien keskellä. Maalina hän käytti miranolia. Hän oli suorasuinen kansanihminen. Mökin omistaa nykyään edellä mainittu kyläyhdistys.


Olennainen osa Pikantin näyttelyn töistä kuvaa vanhoja työmenetelmiä, kuteni pirtin askareita, kankaankudontaa, viljan kuivaamista, sepäntöitä, metsästystä ja kalastusta. 
Näyttelyssä on myös Padasjoen Nyystölän nuijasodan aikoja kuvaavia maalauksia.
Pikantissa esillä olevista tauluista suurin osa on yksityisten ihmisten näyttelyyn lainaamia. Tauluja on yhteensä 53. Taiteilijan mökistä on tuotu myös hänen koristelemiaan koreja, tuoleja ja purnukoita. Myös Ennin vaatteita ja kankaita on laitettu rekvisiitaksi.


- Mökki Seitniemellä on pyritty pitämään autenttisena Ennin jäljiltä, kertoo Pirjo Rinne. Tulevana kesänä mökin pihamaalla 4.-5.7.2017 taiteilija Johanna Virtanen ohjaa taiteen tekemistä aikuisille. Työtapoina ovat maalaaminen ja kollaasitekniikka.
Mira Heija ohjaa puolestaan lapsille ennimäistä kissojen maalaamista 6.8.2017
Virmaila-Seitniemi-Kellosalmi -kyläyhdistys on kunnostanut Ennin lähteen. Sahtipäivänä 16.7.2017 mökillä myydään sahtivierrettä.




Tietoa taiteilijan henkilöhistoriasta:
Enni Id karkasi maailmalle


Enni Wilhelmiina Id syntyi Padasjoella Saksalan kartanon vuokratilalla 30.1.1904. Hänen äitihsä ei ollut naimisissa Ennin isän kanssa. Äiti avioitui myöhemmin, ja Enni sai viisi sisarpuolta ja kaksi velipuolta.


Enni karkasi kaksikymmenvuotiaana Helsinkiin ja teki töitä tätinsä ompeluliikkeessä. Hän oli käynyt myös karjanhoitokoulun.


Enni avioitui 1929 Kaarlo Hiekkarinteen kanssa. Tästä avioliitosta Enni jäi leskeksi 1936.
Padasjoelle palattuaan hän avioitui muurari Edvard Idin kanssa 1939.
Edvard Id kuoli 1966. Toisen kerran leskeksi jäätyään, 62-vuotiaana, Enni antautui maalaamiselleen. Enni oli lapseton.


Enni Id osallistui 1973 naivistien kesänäyttelyyn Helsingin Taidehallissa.
Vuonna 1974 hänet valittiin yhdentoista muun suomalaisen naivistin kanssa Tanskan Aalborgissa järjestettyyn pohjoismaiseen naivistien näyttelyyn.

Yksityisnäyttelyitä hänellä oli Brahen Galleriassa Turussa 1973 ja Taidepisteessä Helsingissä 1975.

Padasjoen taiteen kesäkatselmuksissa hän oli mukana – Ars Arrakoski -näyttelyissäkin 1980-luvulle saakka.

Enni kuoli keuhkokuumeeseen 4.4.1992 Padasjoella.


Idin töitä on muun muassa Oulun Taidemuseossa naivistisen taiteen kokoelmassa, jonka Heinäsen Taidesäätio on museolle lahjoittanut.