keskiviikko 8. tammikuuta 2020

TEKSTIILITAITEILIJA VIENA MERTSALMEN MUISTONÄYTTELY 7.1.-6.3.2020


Padasjoella Galleria Pikantissa on alkanut edesmenneen tekstiilitaiteilija Viena Mertsalmen (s.1924 – k. 2019) muistonäyttely, joka koostuu noin 50 kuulto- eli kirjokudoksesta ja akvarellimaalauksesta. Näyttelyn järjestäjänä toimii Paula Mertsalmi.

Viena Mertsalmi kasvoi Padasjoen Kauratteella vanhempiensa ja seitsemän veljensä keskellä. Hän oli jo kotona oppinut kudonnan taidot. Sodan jälkeen tekstiileistä oli huutava pula Suomessa. Vaikka Vienalla ei ollut keskikoulutodistusta, hänen lahjakkuutensa huomattiin ja hän pääsi opiskelemaan Taideteollisuuden keskuskouluun Helsinkiin (nykyinen Ateneum), jossa kaksi vuotta myöhemmin vaihtoi linjan tekstiilisuunnitteluun. Tekstiilitaiteilijaksi Mertsalmi valmistui 1948.


Viena oli jo Padasjoen Arrakoskella ja Aitoon kotitalous- ja puutarhakoulussa käynyt kudontakursseja, joten Ateneumissa hän pääsi opettamaan muillekin kudontaa, ja sai sitten siitäkin muutaman markan.
Nuori vastavalmistunut tekstiilitaiteilija työskenteli aluksi Kauratteella. Kotitaloon oli sodan jälkeen valmistunut uusi navetta ja sen päätyyn oli tehty työtilat Vienolle. Muutaman vuoden ajan tuosta kutomosta syntyi paljon erilaisia kodintekstiilejä. Kutojina toimi paikkakunnan nuoria.
Tiedon laineet, osa luonnoksesta, kynäpiirros ja akvarelli

1953 Viena avasi kirkonkylään Padasjoen Teollisuusliike -nimisen kutomon ja myymälän kahden huoneen tiloihin. Myymälän ohella siellä oli tilaa vain kaksille kangaspuille, joten kolmas kutoja jatkoi työtä Kauratteella.

1955 Viena hankki paremmat tilat, joten kaikki kutojat työskentelivät yhdessä. Takahuoneessa oli automaattisten kangaspuiden lisäksi kahden tavalliset käsikangaspuut.

1950-luvulla Vienan kaksi puolen vuoden matkaa Italiaan innostivat taidetekstiilien kokeiluun ja kehittelyyn. Hän kertoi, että kapea muoto tuli siitä, että ei ollut tilaa isoille kangaspuille, joten hän kutoi pitkiä, kevyitä kuvakudoksia villa- ja pellavalangalla. Italianmatkojen seurauksena hän otti kuparilangan käyttöön kudonnassaan.
Tammi, 1976, kuultokudos


1959 Viena Mertsalmi lähti Askon sisustussuunnittelijaksi Jyväskylään. Hän huomasi, että sisustukseen tarvittiin jotain kevyempää kotien seinille. Työn ohella hän kehitteli kuva- ja kuultokudoksia pellava-, villa- ja kuparilankaa yhdistämällä. Hän esitteli teoksiaan näyttelyissä. Samaan aikaan hän jatkoi kankaitten, verhojen ja pöytäliinojen kutomista työllistäen kaksi kutojaa Kalliopirtillä.
Lintukoto, 1979, kuultokudos


Vienan ensimmäinen näyttely oli vuonna 1961 ja sen jälkeen hänellä on ollut yli 20 näyttelyä ympäri Suomea ja myös Saksassa ja USA:ssa.
1968 Viena tuli takaisin Padasjoelle ja perusti kutomon Vierulaan Mainiemelle. Kuultokudokset kudottiin kangaspuissa ohueen villaloimeen, kuteena villa, pellava ja kuparilanka. Työtapa perustui raanutekniikkaan, jota Viena kehitteli itse tarpeen mukaan. Kuviot tehtiin pintapujontana, joka taas on lähellä gobeliinin valmistustekniikkaa. Tarkkaa piirustusta ja värisuunnitelmaa kuljetettiin loimen alla.
Orvokki, 1976, Kuin kaksi marjaa, 1987, Kaksi omenaa, 1988, Viljapelto, kuultokudoksia



Viena ryhtyi 1970-luvun alkupuolella kunnostamaan Kauratteen koulua, jonka tiloihin hän muutti vuonna 1974 kangaspuineen. Kutojia oli vaihtelevasti 1-3 riippuen tilauksista ja tulevista näyttelyistä. Kauratteen koululla oli pysyvä näyttely. Vierailijoita poikkesi näyttelyssä päivittäin varsinkin kesäaikana.
Väylä, 2006, akvarelli, Matkamuisto,1999, luonnos kudokseen Matkamuisto (Jerusalem)



Työn ohella Viena kunnosti pihaa ja kulki metsässä. Marjat, sienet ja oman puutarhan tuotteet hän kehitti maittaviksi herkuiksi maisteltaviksi ja läheisille jaettaviksi.
Iän karttuessa työt vaihtuivat harrastuksiksi. Hän kuitenkin edelleen nautti luomisesta. Niinpä hän alkoi maalata akvarelleja, vaikka kangaspuissa oli jatkuvasti liinaloimi ja toisissa puissa kuultokudos.
Viimeisinä vuosina Vienon näkö heikkeni, mikä rajoitti monen asian tekemistä, mutta puutarhatyöt sujuivat ja pitivät mielen virkeänä niin kauan kuin asuminen Kauratteella oli muuten mahdollista.


Viena Mertsalmen tekstiiliteoksia on lukuisissa julkisissa tiloissa; mm. kirkoissa, museoissa, Tampereen yliopistossa ja Jyväskylän yliopiston kirjastossa.



1979 Valtion taidetoimikunta järjesti taideteoskilpailun Tampereen yliopiston päärakennuksen aulan koristeeksi.
Aamulehti kirjoitti 12.11.1979 (lyhennetty)
Viena Mertsalmen teos voitti kovatasoisen kilvan.
Sinertävän järvenselän ja jugendin muodot mieleen tuova tekstiilitaiteilija Viena Mertsalmen kuvakudos ”Tiedon laineilla” tervehtii kulkijaa Tampereen yliopiston aulassa ensi syksystä lähtien. Tämä teos voitti Valtion taideteostoimikunnan järjestämän ideakilpailun, jonka tavoitteena oli saada seuraaja paikalla olleelle Birger Kaipiaisen keramiikkareliefille ”Orvokkimeri”.
Teoksen nimi ”Tiedon laineita” symbolisoi tiedon lainehtivaa tulvaa. Arvostelulautakunnan mukaan teos on sommittelultaan hienostunut dekoratiivinen kokonaisuus. Yksityiskohdat kertovat korkeasta ammattitaidosta.
Kilpailu oli tiukka (62 ehdotusta) ja korkeatasoisin viime vuosina järjestetyistä valtion taideteoskilpailuista.

Marja Mertsalmi, Helena Mertsalmi-Kallio, Anna Mertsalmi, Kari Mertsalmi, Paula Mertsalmi (näyttelyn järjestäjä), Johanna Mertsalmi ja Kirsti Lahtinen ovat tuoneet Vienan teoksia näyttelyyn. Heistä kuusi on serkuksia eli Vienan veljien lapsia. Paula on puolestaan tullut Mertsalmen sukuun avioliiton kautta.


Koottu seuraavista lähteistä:
Sukumme taiteilija Viena Mertsalmi, kuvat kerätty vuosina 2011 ja 2012
Padasjoen Sanomat maaliskuu 2019, artikkeli: In memoriam, kirjoittaja Kirsti Lahtinen, joka on Vienan veljen tytär.
Kodin Pellervo maaliskuu 2011, artikkeli: Kuin hengitys käy työ yhä, 87-vuotiaasta Viena Mertsalmesta Kauratteen koululla.