perjantai 26. kesäkuuta 2020

"Valokuvia lähiluonnosta" Galleria Pikantissa Padasjoella 29.6 - 31.7.2020

Galleria Pikantissa Padasjoella järjestetään 29.6 - 31.7.2020 kiinnostava ja ajatuksia herättävä luonto- ja ympäristöaiheinen valokuvanäyttely.

Näyttelyn kuvaajina ovat pitkän linjan luontotoimittajat Veikko Neuvonen ja Kari RissaHe ovat molemmat myös osaavia ja kokeneita luonnonvalokuvaajia.
Kari Rissa ja Veikko Neuvonen

"Valokuvia lähiluonnosta" -näyttelyn kuvat välittävät Neuvosen ja Rissan näkemyksiä ja kokemuksia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.


"Kyhmyjoutsen lähdössä ajelulle" kuvaajana Kari Rissa

Otamme kuvilla kantaa luonnon puolesta. Haluamme erityisesti näyttää, millainen lähiluonto voi olla kauneimmillaan ja minkälaisia elämyksiä lähiluonnossa voi kokea. Oma piha, niitty ja lähimetsä ovat erinomaisia valokuvauksen kohteita.
Veikko Neuvonen on ottanut lähes kaikki näyttelykuvistaan kakkosasunnollaan Padasjoen Virmailassa.


 "Neito- ja ohdakeperhonen"  kuvaajana Veikko Neuvonen

”Olen valokuvannut viime vuosina erityisesti perhosia, maisemia, kasveja sekä sieniä. Niitä näyttelystäkin löytyy. Kaikki kuvat on otettu alle kaksi kilometriä kotipihalta. Pyrin kuvaamaan lajien kauneutta ja runsautta, mutta myös muutoksia luonnossa”, Neuvonen kertoo.
Kari Rissa on puolestaan ottanut suurimman osan luontokuvistaan Salon Kiikalassa.


"Mäyrä juoksee pakoon" kuvaajana Kari Rissa

”Olen viime aikoina kuvannut luontoa erityisesti maatilamme lähiympäristössä Kiikalassa. Haluan kuvillani herättää kiinnostusta luontoa kohtaan. Haluan myös antaa syyn suojella ja pitää hyvää huolta luonnosta”, Rissa toteaa.
"Valokuvia lähiluonnosta" -näyttely aukeaa Galleria Pikantissa maanantaina 29. kesäkuuta ja se on auki perjantaihin 31. heinäkuuta 2020 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttelyssä on yhteensä yli 40 luontovalokuvaa.


 "Sitruunaperhonen" kuvaajana Veikko Neuvonen

Aikaisemmin osa tämän näyttelyn luontokuvista on ollut esillä Kiikalassa Kari Rissan navettagalleriassa ja Kirkkonummella Taidekahvila Cleopatrassa. Syksyllä 2018 valokuvanäyttelymme seilasi Viking Gracella Turun ja Tukholman väliä neljä kuukautta. Kevään ja kesän 2019 ne olivat esillä Myllypuron palvelutalossa Helsingissä.

Galleria Pikantti on Padasjoen taideyhdistys ry:n ylläpitämä galleria Padasjoen keskustassa Keskustie 16.
 

Veikko Neuvonen ja Kari Rissa
VALOKUVIA LÄHILUONNOSTA

Aika: 29.6. - 31.7.2020
Paikka: Galleria Pikantti Keskustie 16, Padasjoki
Avoinna: Ma-pe klo 10 - 15.30 ja la klo 10 - 14

Teema: Näyttelyssä on kahden pitkän linjan ympäristötoimittajan kiinnostavia ja puhuttelevia valokuvia lähiluonnosta.
 


Valokuvia lähiluonnosta 
Veikko Neuvonen, luontotoimittaja, Helsinki/Padasjoki


Veikko Neuvosen perhoskuvia Padasjoen Virmailan saaresta, Päijänteen rannan tuntumasta



Valokuvaus on ollut harrastukseni kouluajoista lähtien, mutta tavoitteellista ja määrältään laajaa tästä lempiharrastuksestani kehittyi vasta digiajan myötä eli viime vuosisadan viimeisellä vuosikymmenellä.

Kaiken aikaa keskeisinä kuvauskohteina ovat olleet ihmiset, tavallisesti oma perhe, sukulaiset ja ystävät. Työmatkoilla ja myös vapaa-ajalla matkustaessani ns. turistivalokuvaus on ollut osa matkakokemusten ja maisemien dokumentointia. Vuosikymmeniä albumit täyttyivät paperikuvista ja kaapit dialippaista. Nyt jo parikymmentä vuotta olen vaihtanut vanhojen kuvien tallennusformaattia digitoimalla niitä. Nykyisin valokuvani ovat ulkoisilla kovalevyillä, melko helposti siis esiin otettavissa ja katsottavissa tietokoneen kuvaruudulla.


Luonnossa liikkuminen sekä oman ja muiden tietämyksen lisääminen luontoasioista on ollut päätyöni, ja ne ovat edelleen harrastukseni ja elämäntapani. Valokuvaan edelleen ihmisiä, tallennan matkoilla näkemiäni kohteita, yhä enemmän katselen maisemien valoja sekä värejä eri vuodenaikoina ja koetaan vangita niiden kauneutta kamerani avulla kuviini. Luonnon peruselementtejä, lajeja, valokuvaan omaksi ilokseni ja niitä yhä paremmin tunteakseni jokaista yksityiskohtaa myöten. Usein kamera ”näkee” paremmin kuin omat silmäni, ja vasta kuvia katsoessani löydän jotain uutta niistä.


Tähän näyttelyyn olen valinnut kuvaamiani päiväperhosia, muutaman kaikille tutun nisäkkään, maisemia ja yhden sienikuvankin. Mielestäni perhosissa ja niiden elinympäristöissä tiivistyy pienessä koossa kaikkea sitä kaunista, jota luonto luo. Päiväperhosten valokuvaaminen on minulle aurinkoisten kevät- ja kesäpäivien rattoisaa huvia. Pilvisinä ja harmaina päivinä voin nauttia muista luontokokemuksista, sillä koleina ja hämärinä päivinä ei ole montaa perhosta liikkeellä.


Lähes jokaisen täällä esillä olevan kuvani olen valokuvannut Padasjoen Virmailan saaressa, jossa meillä on kakkosasunto pienen kylän laidalla, Päijänteen rannan tuntumassa. Useimpina päivinä, säästä riippuen, teen aamu- ja iltakävelyn Virmailan peräkylällä, kamera ja kiikarit mukanani. Aurinkoisina päivinä kuljen ns. perhoskävelyillä kerran tai kaksi päivässä, aamu- ja iltapäivällä. Lähes aina kävelen samoja reittejä ja etsin kesäkuukaudesta ja vuorokaudenajasta riippuen kuvauskohteitani aiemmin oppimiltani paikoilta, useimmiten pelto- ja mökkiteiden runsaskukkaisilta pientareilta.

Pientareet ovat korvanneet perhosille Suomesta jo lähes tyyten menetetyt kedot, ahot ja niityt. Paljon olen valokuvannut perhosia Virmailan asuntomme pihalla ja puutarhassa. Vaivatonta valokuvasuunnittelua on istua kauniina kesäpäivänä omalle pihalle kahvikupin ääreen ja tarkkailla pihan kukilla käyviä perhosia ensin kiikarilla ja sitten marssia kameran kanssa lähemmäs valokuvaamaan. Jokainen voi perhoskuvaustaan ja havainnointiaan pihalla helpottaa ”hallitulla hoitamattomuudella” eli jättämällä niittymäisiä laikkuja pihan reunoille ja suosimalla istutuksilla perhosille mieluisia mesikasveja.

Päiväperhosten elämänkaaressa on tarkka rytmiikka eli on tiedettävä mihin aikaan keväästä – kesästä tai syksyn alusta mitäkin lajia voi odotella saavansa kuvattavaksi. Perhoset ovat ”uskollisia” tietyille kasvilajeille sekä tietynlaisille paikoille, muualla niitä tapaa vain satunnaisesti.


Kaikki vuodet ovat erilaisia päiväperhostenkin suhteen. Koleina ja sateisina kesinä kuvattavaa löytyy niukasti. Helteisinä kesinä kohteita riittää päivästä toiseen ja perhosten yksilömäärät voivat olla suuria.

Oman kiinnostavan vivahteensa perhoskuvaukseen tuovat vaeltavat lajit eli ne jotka saapuvat etelämpää Suomeen kesän alussa ja toinen aalto elokuussa. Kahden viime vuosikymmenen aikana Padasjoelle on levittäytynyt kaakosta muutama uusi laji ja jopa runsastunut jokavuotisiksi tuttavuuksiksi.


Luontokuvia Puskan tilan lähiympäristöstä
Kari Rissa, free lancer -toimittaja, tietokirjailija, valokuvaaja, VTM

Kari Rissan luontokuvia Salon Kiikalasta



Kari Rissa on ympäristö- ja työelämäasioihin erikoistunut free lancer -toimittaja, valokuvaaja ja tietokirjailija. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Kari on tehnyt pitkän uransa aikana tv-ohjelmia, lehtiä, lehtijuttuja ja tietokirjoja. Hän on toiminut mm. TV 2 Ympäristöuutisten uutispäällikkönä, Ekobisnes-lehden päätoimittajana ja Tapaturmavakuutus-lehden vastuullisena sisällöntuottajana.

Juttuja ja valokuvia Kari on metsästänyt myös EU:n ulkopuolella eri puolilla maailmaa mm. Venäjällä, Brasiliassa, Nicaraguassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa, Tansaniassa, Nigeriassa, Vietnamissa, Nepalissa, Kiinassa, Thaimaassa, Singaporessa ja Australiassa.

Ensimmäiset julkaistut valokuvat Kari otti jo 1960-luvun lopulla. Karin kuvia ja juttuja julkaistiin tuolloin mm. Partio-lehdessä ja Kainuun Sanomissa.
Kari on erikoistunut luonto- ja työelämäaiheisiin valokuviin. Viime vuosina häntä on erityisesti kiinnostanut lähiluonto. Esimerkiksi susi ja ilves ovat nyt kuvauslistalla ensimmäisinä.

Kari ottaa kantaa luonnon puolesta. Kuvat lähiluonnosta näyttävät, millainen luonto voi olla kauneimmillaan ja minkälaisia hienoja elämyksiä siellä voi kokea. Mutta osa kuvista kertoo myös millainen lähiluonto voi olla kauheimmillaan.

- Haluan kuvillani herättää kiinnostusta luontoa kohtaan. Haluan myös antaa syyn suojella ja pitää hyvää huolta luonnosta. Suurin osa tämän näyttelyn kuvista on otettu Salon Kiikalassa sijaitsevan Puska-nimisen tilamme lähiympäristössä.


Puskan navettagalleriassa Kari on viimeisten kymmenen vuoden aikana järjestänyt myös neljä omaa valokuvanäyttelyä sekä yhden kutsunäyttelyn, jossa oli luontokuvia yhdeksältä muultakin kuvaajalta – Karin kavereilta.