maanantai 29. huhtikuuta 2013

KUVITELMIA PIKANTISSA 28.4. - 2.6.2013


Padasjoella Galleria Pikantissa on avautunut Kuvitelmia-taidenäyttely, joka on viiden taiteilijan taidonnäyte. Näyttelyssä yhdistyy kahden sukupolven luomisvoima. Taidettaan ovat tuoneet esille espoolainen Liisa Holm ja padasjokelaiset Melissa, Mervi ja Petri Holm sekä asikkalalainen Ina Rantanen. Liisa ja Petri ovat sisaruksia. Melissa on Mervin ja Petrin tytär. Ina on puolestaan Mervin sisarentytär. Näin ollen Ina ja Melissa ovat serkuksia.

Ina Rantanen, Liisa Holm, Melissa, Mervi ja Petri Holm

Melissa Holm on tuonut Pikanttiin akryyli- ja akvarellimaalauksia. Hän kertoo akryylimaalausten idean tulleen eräästä sarjakuvasta, jonka hän teki viime vuoden lopulla. Sekä sarjakuvassa että tauluissa Melissa halusi hieman jäljitellä Australian aboriginaalitaidetta, mutta käyttää kuitenkin räikeämpiä värejä. Hän tahtoi maalata yhtenäisiä väripintoja ja jättää eläinhahmot mahdollisimman yksinkertaisiksi. Myös akvarelleissa hän halusi kuvata eläimiä, mutta ilmavammin. Näissäkään töissä Melissa ei keskittynyt yksityiskohtiin, vaan enemmänkin vesivärin levittämiseen sienellä ja puhaltamalla. Hän tahtoi käyttää mahdollisimman vähän sivellintä. Tulevaisuudessa toivoisin voivani tehdä satukuvituksia, erityisesti luontoaiheisia, sanoo Melissa Holm.


Melissa Holm, Läpikulkija, akvarelli, muste

Ina Rantasen värikkäiden akryylimaalausten inspiraation taustalla on uskonnollisissa opeissa usein esiintyvät mandala-kuviot. Mandalat ovat ympyräkuvioita, joilla symboloidaan maailmankaikkeutta. Inan mielestä katsoja saa tulkita hänen taulunsa omalla tavallaan.

- Minulle ne ovat kuvia omasta subjektiivisesta maailmankaikkeudestani ja identiteetin etsimisestä, kertoo Ina Rantanen.
Ina Rantanen, Mirrors, akryyli

Liisa Holm on ammatiltaan graafinen suunnittelija ja hänellä on takanaan jo vuosien työura, jonka aikana hän haaveili usein nuoruuden rakkaan harrastuksen, maalaamisen ja piirtämisen aloittamisesta. Mutta kuten usein käy, niin varsinainen ansiotyö vie ajan ja voimat eikä harrastuksille riitä enää energiaa. Ja unelmat antavat odottaa itseään tyyliin ”sitten eläkkeellä”. Liisa päätti lopettaa haikailun ja ilmoittautui Espoon työväenopiston piirustuskurssille, jossa hänen ohjaajanaan toimi taiteilija Peter Damlin. Kurssilla vierähti vuosi ja sen jälkeen hän ilmoittautui maalauskurssille, jonka vetäjänä toimii taiteilija Sirkku Ala-Harja. 
- Maalauskursseilla olenkin viihtynyt jo kolme vuotta ja aion ehdottomasti jatkaa sitä, tuumii Liisa Holm. Tällä hetkellä hän maalaa pääasiallisesti akryyleillä, mutta jonkin verran on tullut kokeiltua myös kuivapastelleja. Hänen maalaustyylinsä on tällä hetkellä jossain abstraktin ja esittävän välillä. Aiheet löytyvät ympäriltä hyvin satunnaisesti, ne voivat olla kukan terälehtiä, kiviä tai vain hyvin pieni osa jostain, väriläiskä tai häivähdys tai peräti tarina.


Liisa Holm, Ruskea sipuli, akryyli

Kuvataiteilija Mervi Holmilta on Pikantin näyttelyssä esillä luontoaiheisia akryylimaalauksia, joiden väriskaalana on tällä kertaa syksyn rusehtavat sävyt. Mukana on myös akryylilla maalattu Pohjois-Amerikan intiaaniaiheinen kilpimaalaus ”Buffalo”, jossa taiteilija on käyttänyt mm. värjättyjä kalkkunansulkia, jotka hän toi matkaltaan blackfeet-intiaanien reservaatista Montanasta.


Mervi Holm, Buffalo, akryyli

Pikantin seinällä on Petri Holmin vaikuttava fotorealistinen temperatyö ”Kolme laivaa”. Taiteilijan mukaan kokemuksen ja keinovalikoiman kasvusta huolimatta sisäisen kuvamaailman saattaminen visuaaliseen muotoon tuntuu lähes yhtä kaukaiselta tavoitteelta kuin ennenkin.
- Tässä mielessä näyttelyssä oleva temperamaalaus puolustaa paikkaansa siinä kuin joku uudempikin työ, mainitsee Petri Holm.


Petri Holm, Kolme laivaa, tempera

Kaiken kaikkiaan Pikantin toukokuun näyttely on katsojaa ilahduttava, taidokas kokonaisuus.




Mervi ja Petri Holmin cv:t löytyvät tästä blogista, sillä he pitivät heinäkuussa 2010 Rendezvous – Kohtaamisia -näyttelyn Matti Hokan kanssa Pikantissa.