maanantai 5. elokuuta 2013

PADASJOEN TAIDEYHDISTYS 30 VUOTTA (4.8. - 6.9.2013)

Padasjoen Taideyhdistys perustettiin vuonna 1983. Galleria Pikantissa avattiin sunnuntaina 4.8. yhdistyksen 30-vuotisjuhlanäyttely. Ohjelmaan kuului myös yhdistyksen kirjanjulkistaminen ja FM Anna-Maria Wiljasen taidehistorialuento.
Töitään ovat tuoneet 28 jäsentä eli Reinhard Boeck, Leila Hakkarainen, Matti Hokka, Melissa Holm, Mervi Holm, Petri Holm, Raimo Ilola, Kati Jalli, Kikka Kainu-Lehto, Taina Karejoki, Sirkka Kerttula, Tellervo Kirjonen, Jukka Koskela, Eeva Mäkelä, Lilja Mäkinen, Marketta Mäntynen, Laila Paarvio, Teemu Paarvio, Päivi Peltonen, Vuokko Roth, Eeva Salmensuu, Anja Santalahti, Sara Sunikka, Eeva Suokko, Seija Suppula, Antero Taipale, Tapani Uronen ja Pirkko Virkki.

Kati Jalli, Venetsian pyykit, akryyli

Suurin osa teoksista on öljy-, akryyli- ja akvarellimaalauksia. Esillä on myös veistoksia ja muita kolmiulotteisia töitä sekä piirroksia. Pikantin ikkunalta löytyy myös sulatuslasi- ja tiffanytöitä.
Reinnard Boeck, Bambu, kiinalainen tussi
Osa töistä on hyvin perinteisiä maisemamaalauksia. Monella tekijällä aiheena on ollut ihmiset ja eläimet ja kasvit.
Taiteilijoiden kädenjälki on yksilöllistä. Jotkut heistä kokeilevat värien käyttöä uusilla tavoilla. Toisten kädenjälkeä katsellessa voi itsekin oppia uutta.
Teemu Paarvio, Puut, akryyli
Avajaisten aluksi puheenjohtaja Tero Paarvio julkisti yhdistyksen taidekirjan, jonka graafisen suunnittelun ja taiton on tehnyt graafikko Liisa Holm. Paarvio otti esille yhdistyksen perustajajäsenten nimet. Hän kertoi myös yhdistyksen historian eri vaiheissa vaikuttaneista henkilöistä.
Eeva Mäkelä, Matkalla, akryyli
Paikalla olleista tamperelaisen Eeva Mäkelän äiti Maija Sipinen (jäsen edelleen) on yksi Padasjoen Taideyhdistyksen perustajajäsenistä. Juhlassa läsnä oli myös perustajajäsen ja yhdistyksen alkuvaiheen taloudenhoitajana toiminut Kirsti Koivula.
Sara Sunikka, Jupiterin meduusa, akvarelli
Yhdistyksen jäsenistössä on edelleen monta aivan alkuvaiheessa mukaan tullutta henkilöä. Paikalla oli myös esimerkiksi yhdistyksen kunniajäsen Annikki Partti, joka toimi ajanjaksona 1987 – 1992 yhdistyksen sihteerinä ja vuosina 2002 – 2006 rahastonhoitajana. Läsnä oli myös Riitta Keinänen-Korpela, joka toimi puheenjohtajana vuosina 1992 – 1994.
Kikka Kainu-Lehto, Saparopää, keraaminen saviveistos
Helsinkiläinen Kikka Kainu-Lehto on tuonut Pikantin yhteisnäyttelyyn veistoksen ja maalauksia. Lahtelaiselta Kati Jallilta on näyttelyssä sekä keramiikkaa että maalauksia.
Jo pitkään taideyhdistyksen jäsenenä ollut nuori padasjokelaissyntyinen lahtelainen Teemu Paarvio osallistuu nyt ensimmäistä kertaa näyttelyyn pastelli- ja akryylitöillään.
Kolme yhdistyksen uutta jäsentä on tuonut näyttelyyn omia töitään. Nuorin heistä on vantaalainen Sara Sunikka, jonka akvarelli on esillä Pikantissa.
Järvenpääläinen Reinnard Boeck osallistuu näyttelyyn kiinalaisella tussilla tekemillään töillä. Padasjokelainen Jukka Koskela on maalannut esillä olevat puuteoksensa öljyväreillä.
Jukka Koskela, Kulkee jäljettömässä, mäntypuu, öljy
Kannattaa tulla katsomaan yhdistyksen jäsenten kädenjälkeä. Varmasti näyttelystä löytyy jokaiselle mieluista katsottavaa.
Sunnuntain yhteisnäyttelyn avajaisissa luennoi FM Anna-Maria Wiljanen, joka valmistelee väitöskirjaa Ahvenanmaalla sijainneen Önningebyn taiteilijasiirtokunnan ja sosiaalisten verkostojen vaikutuksesta. Hän on Valtion Taidemuseon viestintäpäällikkö.
Luennossaan hän mainitsi, että taiteilijasiirtokunta Padasjoella on toiminut yhtenä kesänä joko vuonna 1888 tai 1889. Yhteistä näille siirtokuntalaisille oli mm. opiskelu Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Padasjoella taiteilivat tuolloin Beda Stjernschantz, Helga Numell (avioll. Timgren), Elin Wrede, Karin Björkesten, Sigrid Granfelt, Karin Åberg (aviol. Hirn), Anna Bremer (aviol. Von Bonsdorff). Tyypillistä taiteilijayhteisöille oli ulkoilmamaalaus. Padasjoen yhteisössä taiteili ainoastaan naisia. Siihen aikaan naisten toimimista taiteilijoina vaikeuttivat traditio, perhe, rakkaus ja rajoitetut opiskelumahdollisuudet.