maanantai 4. syyskuuta 2017

SYYSKUUN KUVITELMIA

Galleria Pikantissa Padasjoella on avautunut Kuvitelmia 3 -taidenäyttely (3.9.-6.10.2017), johon ovat tuoneet töitään Mervi Holm, Melissa Holm, Petri Holm ja Liisa Holm. Kuvitelmia 3 on jatkoa muutaman vuoden takaisiin samannimisiin näyttelyihin. Taiteilijoiden kokoonpano näyttelystä toiseen on vain hiukan vaihdellut. Nyt tauluja on yhteensä 38.


Mervi Holm on tuonut näyttelyyn Amerikan alkuperäiskansasta Edward S. Curtisin valokuvien pohjalta tekemiään lyijykynäpiirustuksia. 
Mervi Holm, New Chest ja Sioux warrior, lyijykynä/pencil drawing
Hän on myös tehnyt äitinsä muistolle triptyykin, jonka hän on toteuttanut akryylillä ja sekatekniikalla, jossa on lisätty mukaan erilaisia siemeniä.

Mervi Holm on lisäksi tuonut lasivitriinipöytään helmikirjontatöitä ja venetsialaisia naamioita.
- Työn alla neljä keskeneräistä maalausta odottaa viimeistelyä. Ideoita maalaamiseen tulee tulvimalla. Täytyy kuitenkin vain löytää aikaa ja rauhaa niiden toteuttamiseen, kertoo Mervi Holm.
Mervi Holm, Soolon muistolle ja Äiti, lyijykynä pencil drawing

Nuoren taiteilijan Melissa Holmin kädenjälkiä ovat akryylillä ja guassilla maalatut tyylitellyt eläintaulut. Usein hänen taulunsa ovat fantasiatyylisiä. Kolmen taulun inspiraationlähteenä on tällä kertaa Australian alkuperäisasukkaiden taide. Taidekoulutuksensa ja kokeilemalla kehittämiensä tekniikoiden lisäksi Melissa Holm on saanut hienoja vaikutteita taiteiluunsa vanhemmiltaan Merviltä ja Petriltä.

Melissa Holm, Sáiva, akryyli​

Petri Holm on poiminut näyttelyyn taulujaan jokaiselta vuosikymmeneltä aina 1970-luvulta lähtien. Kaksi suuritöisellä temperatekniikalla toteutettua maalausta kuvaa hyvin ensimmäistä vuosikymmentä.
Petri Holm, Pärekatto, (vanha sauna)​ ja Autio talo, tempera
Nopeatempoinen 1980-luvun ajanjakso, jolloin Petri Holm teki kirjankansikuvituksia kustantamoille, edellytti vaivattomampien tuubivärien eli akryylien ottamista käyttöön. Akryylivärit vesiliukoisina olivat samanoloisia kuin temperat, mutta hienojakoisina (Liquitex-värit) mahdollistivat myös käytön väriruiskulle, jota hän hyödynsi lukuisissa kansikuvissa.
Nyt mukana ei ole esimerkkiä edellä mainitusta tekniikasta, joka on temperan lailla hermoja koetteleva väline. Sen sijaan niin 1980-luvun kuin myöhemmätkin taulut tässä kokoelmassa edustavat sivellintekniikalla toteutettuja akryylimaalauksia.
Petri Holm, Varjoisa metsä ja Tie hämärässä, akryyli​
- Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että vielä joskus palaan kokeilemaan niin temperaa kuin väriruiskuakin, suunnittelee Petri Holm.



Petrin sisko, graafinen suunnittelija Liisa Holm Espoosta kertoo aloittaneensa esillä olevien taulujensa tekemisen tyhjältä pöydältä eli ne ovat täysin uudenlaisia.
Hän on maalannut työt akryylillä kankaalle.
- Ideoiden pohjana on afrikkalaisia symboleja, jotka ovat alkaneet elää omaa elämäänsä töissäni eli rönsyilemään ja kasvamaan, kuvailee Liisa Holm.
Liisa Holm, Boba Fett​, akryyli
Isokokoiset taulut kookkaine kuvioineen saavat niiden edessä poseeraavat ihmiset vaikuttamaan pieniltä.
Liisa Holm, Wattoo-Wattoo, akryyli
Nyt kannattaa nauttimaan yhteen kootuista kuvitelmista Galleria Pikantissa.
Mervi, Liisa ja Petri Holm