maanantai 19. helmikuuta 2018

HUMORISTISIA PÄIVITYKSIÄ JA PUUPÄITÄ


Padasjoella Galleria Pikantissa on alkanut (19.2.-17.3.2018) Matti Hokan retrospektiivinen ”Vanhoja muistellen” -taidenäyttely, joka koostuu kahdesta piirroksesta, 31 öljyvärimaalauksesta sekä yli kymmenestä puuveistoksesta. Töiden aiheina ovat ihmiset, eläimet, maisemat ja asetelmat.
Taiteilija on ryhmitellyt työt seinille aihepiirin mukaan. Omana ryhmänään ovat esimerkiksi taulut kullankaivuusta ja kivien pesemisestä Lapissa. Hokka on maalannut vanhojen mestarien töistä humoristisia päivityksiä, jotka ovat Pikantin peräseinällä.

Jatkoa Aino-tarulle, öljy


Matti Hokka on 80-vuotias eläkeläinen Padasjoelta, Vesijakojärven rannalta, jonne hän muutti jäätyään eläkkeelle 16 vuotta sitten. Elämäntyönsä hän teki muoviteollisuuden palveluksessa, josta kahdeksan vuoden ajan myös ulkomailla. Hokan koulutus on koneenrakennuksen opintosuunnan diplomi-insinööri. Perhettä on vaimo, neljä lasta ja seitsemän lastenlasta.


Maalausta Hokka on harrastanut noin 35 vuoden ajan. Ulkomailla ollessaan hänellä ei kuitenkaan jäänyt maalaamiseen aikaa tai muuten löytynyt inspiraatiota. Hänen tyylinsä on realistista ja hän maalaa öljyväreillä valokuvista.

Taistelleet metsot, öljy


Vuosikymmenien aikana hän on saanut opetusta kansalaisopistojen kuvataiteen kursseilla. Esillä on nyt Hokan ensimmäinen oma näyttely Pikantissa, jonka yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut säännöllisesti kahdesti vuodessa. Myös muutamissa muissa pienimuotoisissa näyttelyissä hän on ollut mukana.

Kymmenisen vuotta sitten Matti Hokka alkoi veistellä puusta reliefejä, pikku-ukkoja ja muita pienikokoisia esineitä.
Rehvakas kaveri liian suurissa saappaissa, niin kuin moni yhteiskunnan päättäjistä tiemmä on.  

Atlas-parka on saanut kaikki maapallon huolet harteilleen, joten lasti on painava.
Hän on hionut myös kivikoruja, kutonut kangaspuilla pellavaliinoja ja -pyyhkeitä sekä villamattoja.
Hiekkaa ränniin, öljy

Matti Hokka kertoo, että hänellä on tarve tehdä aina käsillään jotakin, josta tuloksena on jotakin konkreettista. Joutenolo kiusaannuttaa ja saa etsimään järkeväntuntuista tekemistä.
Saku vaskaa, öljy 
Hän lämmittää taloaan itse hakkaamillaan puilla ja hänen pääasiallinen ruokansa on kala, jonka hän itse pyydystää. Hokan motto on 
vierivä kivi ei sammaloidu”.
Sallivaaran poroerotukselta, öljy