maanantai 3. kesäkuuta 2019

KUVITELMIA 5

Padasjoella Galleria Pikantissa on alkanut ”Kuvitelmia 5” -yhteisnäyttely (31.5.-28.6.2019), joka koostuu Mervi Holmin, Viikka Holmin, Petri Holmin ja Liisa Holmin taiteesta. Taulujen aiheina ovat esimerkiksi kasvit, eläimet ja maisemat.
Liisa, Petri ja Mervi

Padasjokelaissyntyisen, espoolaisen Liisa Holmin  tuomat työt ovat tältä ja viime -vuodelta. Hän kertoo akryyli- ja guassitussitöidensä maailman olevan todellisen ja epätodellisen rajalla.


Liisa Holm, Jungle flowers, akryyli

- Kookkaiden akryylitöiden lisäksi mukana on uusi kiinnostuksen kohteeni eli guassitussipesutekniikka, joka inspiroi erityisesti yllätyksellisyydellään.
- Työ etenee siten, että kuva maalataan guassiväreillä ja ne kohdat, jotka on ajateltu käsitellä tussilla, jätetään tässä vaiheessa valkoisiksi. Kun guassivärin osuus on täysin kuiva, koko työn tai vain osan yli maalataan tussilla, jonka taas pitää kuivua täysin. Tussi ei tartu guassiväriin ja tussilla täytetään valkoiseksi jätettyjä kohtia.
Tämän prosessin jälkeen alkaa pesu, joka on itse asiassa mielenkiintoisin vaihe, kuvailee taiteilija.
- Pestessäni tussia varovasti pois sieltä täältä juoksevan veden alla, saan silmieni eteen lopputuloksen. Silloin työ varsinaisesti luodaan eikä sitä voi juurikaan korjata jälkikäteen. Työ on kuivuttuaan valmis. Lopputulos on osin suunniteltu, osin sattumaa, mutta usein kiehtova yllätys, mainitsee Liisa Holm.

Liisa Holm, Strange things II, 
Plant, Monster, guassi-tussi


Nuori taiteilija Viikka Holm  puolestaan kertoo omista kokemuksistaan.
- Maalauksissani ovat säilyneet jo seitsemän vuoden ajan erilaiset eläinaiheet, joista en usko koskaan luopuvani täysin.
Viikka Holm, Kolme vuorokautta osat I, II, III, akryyli

- Toistaiseksi olen pysytellyt pitkälti hillityssä ja maanläheisessä sävymaailmassa, mutta kiinnostus väreillä leikittelyyn ja niiden tahalliseen yhteentörmäyttämiseen on alkanut kuitenkin kiinnostaa yhä enemmän.
- Luultavasti tämä tulee näkymään jatkossa aiempaa selkeämmin erityisesti akryylitöiden kohdalla.
Samoin eräänlainen tietoinen ja vapauttava puolihuolimattomuus, joka sallii myös pienet virheet ja rosot ja antaa niille tilaa ilman tarvetta turhaan silotteluun, miettii Viikka Holm.


Viikka Holm, Palaamatta, akryyli, muste

Taidekoulutuksensa ja itse kehittämiensä työskentelytekniikoiden lisäksi Viikka Holm on saanut hyviä vaikutteita taideasioissa vanhemmiltaan Merviltä ja Petriltä.

Mervi Holm on tuonut näyttelyyn maalauksia aina 1990-luvulta alkaen. Suurin osa on akryylimaalauksia. Mukana on myös tilateos ”Africa”, jonka olen toteuttanut sekatekniikalla, kertoo taiteilija.


Mervi Holm, Africa, tilateos, sekatekniikka

- Uusin työni on koristemaalattu vanha tarjoilupöytä. Maalaustyylini ja -ideani ovat vaihdelleet vuosien varrella. Nykyisissä maalauksissani saattaa olla yhdistettynä sekä abstraktia että kuvaavaa tyyliä, esimerkiksi jokin tarkasti tehty yksityiskohta taulussa.
- Luonto on ehtymätön inspiraatioiden lähde ja välttämätön sekä ideoiden kannalta että muutenkin elämässäni.


Mervi Holm, Koristepöytä, akryyli

Haluan kuvata maalauksissani aina jotakin kaunista tästä elämästä ja toivon, että katsojalle jää miellyttävä elämys/kokemus katsottuaan töitäni, toteaa Mervi Holm.

Liisan veli Petri Holm kuvailee maalaamisensa taustoja.
- Suurehko osa tauluistani syntyy Autiomaa-teeman pohjalta ja ne ovat ainakin osittaisesta figuratiivisuudestaan huolimatta käytännössä hengeltään abstrakteja tai symbolisia taustanaan enemmän kuin pinta näyttää.
- Olen useita kertoja mennyt halki Yhdysvaltain lounais- ja länsiosien kuumien ja autioiden aavikoiden, kuten Chihuahuan, Tularosan, Sonoran ja Mojaven (Mohaven) kuin myös Nevadan Great Basinin, joiden pelkistetty maailma jätti pysyvän vaikutuksen.


Petri Holm, Coconino line camp, Arizona, akryyli

- En siis kuitenkaan kuvaa niitä suoraan kuin ehkä joskus osioina, mutta ne toimivat välittäjinä yrityksissäni siirtää jotain sisältäni – lähinnä itselleni ja todennäköisesti vain itselleni näkyvässä muodossa.
Kokeilen, onko se mitenkään mahdollista. Se on ainoa todellinen ja puhdas motiivini kuvia tehdä, pohdiskelee Petri Holm.


Petri Holm, Maalattu autiomaa, Painted desert, Arizona, akryyli