tiistai 2. heinäkuuta 2019

VÄRI-ILOA UUDESTA, VANHASTA JA UUDISTETUSTA



Padasjoella Galleria Pikantissa on alkanut neroskulmalaisen Marketta Mäntysen ”Väri-iloa”-taidenäyttely (30.6.-2.8.2019). Seinät ovat täyttyneet voimakkaan värisistä akryylimaalauksista. Aiheina ovat puut, kasvit, ihmiset, eläimet, maisemat ja työkoneet.

Marketta Mäntynen taustallaan miehensä Aulis


- Tämän vuoden näyttelyni on kooste uusia, uudistettuja ja vanhoja tauluja yhdistävänä tekijänä värisävyt, kertoo Marketta Mäntynen.

Ilveksen pennut ja Pihdat Padasjoelta

- Aiemmat näyttelyt ovat olleet jonkin aiheen innoittamina maalattuja, jatkaa taiteilija. Esimerkiksi viime vuonna hän oli innostunut pilvistä ja puun rungoista. Viime vuosikymmenellä hän halusi maalata muotinäytöksen malleja, joskus kukkia ja aina puita.

Catwalk mustat housut sekä Catwalk tumma ja vaalea


Maalatessaan Marketta Mäntynen soittaa aina omassa työhuoneessaan musiikkia, esimerkiksi ”Elämää juoksuhaudoissa”, Tuure Kilpeläistä, Erkki Junkkarista, Sointuorkesteria ja Khachaturiania. Musiikki on hänelle tärkeä tekijä, joka auttaa unohtamaan arjen ja keskittymään tauluun. Sävelistä saa hyvän rytmin maalaamiseen.



Nuotiolla


Uudet vaakaraitaiset abstraktit taulut rytmittävät jännittävästi yhden seinän värimaailmaa. Taiteilija oli tarkoituksella jättänyt niistä aiheet pois.




Toisella puolella salia moni taiteilijan aikaisempi maalaus on saanut uutta väriä ja muutettuja yksityiskohtia pintaansa. Maalaus pihtakuusista Padasjoella on muuttunut väreiltään vahvasti siniseksi ja oranssinpunaiseksi.

Marketta Mäntynen on rohkea ja taitava käyttämään värejä. Vastavärit luovat kontrastia tauluihin. Siniset unikon nuput punaisten ja keltaisten avautuneiden kukkien rinnalla antavat raikkaan vaikutelman.

- Väri-iloa tarkoittaa tiettyjen värien olevan niin kauniita, että niiden katseleminen tuo nautintoa ja hyvää mieltä, kuvailee taiteilija.

- Taiteiluun jää aivan liian vähän vuodessa aikaa – vain kevättalvisin muutaman kuukauden verran, hän toteaa. Mieluiten Marketta Mäntynen maalaisi kaiket päivät.