sunnuntai 10. tammikuuta 2021

VANHOJEN POSTIKORTTIEN JA LELUJEN NÄYTTELY 5.1.-12.3.2021

Galleria Pikantin tämän vuoden ensimmäinen näyttely koostuu vanhoista postikorteista ja leluista. Postikortti täyttää 150 vuotta tänä vuonna.

Esillä on esimerkiksi joulu-, pääsiäis- ja onnittelukortteja. Seinillä on myös kortteja muista aiheista. Osa korteista on sota-ajalta. Korttien joukossa on tunnettujen taiteilijoiden, muun muassa Martta Wendelinin kuvituksia.

Näyttelyn lelut ovat 1960-luvulla tai sitä aikaisemmin valmistettuja. Pikantin ikkunapenkillä on vanhoja nukkeja, joista osa on tehty guttaperkaksi nimetystä muovista. Monet lelut on halittu nukkavieruiksi. Sieltä löytyy myös puinen kuorma-auto.



Näyttelyssä on monipuolinen kokoelma Raija Pykälistön säilyttämiä vanhoja postikortteja, joista vanhin on vuodelta 1910. Postikortit ovat hänen omiaan sekä anopilta ja isovanhemmilta saatuja. Muiden aiheiden lisäksi esillä on runsaasti vanhoja kukka-aiheisia onnittelukortteja, joiden joukosta voi löytää todellisia helmiä värien ja tyylin suhteen.



Raija Pykälistö on tuonut vanhojen tehdasvalmisteisten nukkien lisäksi myös käsintehtyjä nukkeja. Esillä on myös kaksi vanhaa nuken kehtoa. Vitriinissä on myös Raijan lapsena piirtämiä kuvia ja tekstejä, jotka on julkaistu lehdissä.


Kuhmoislainen Raila Suomalainen on tuonut Pikanttiin monipuolisen valikoiman vanhoja postikortteja, joista vanhin on vuodelta 1904. Hän on löytänyt ne satavuotiaasta talostaan, jolla on ollut menneisyydessä useita muitakin omistajia.



Esillä on myös esimerkiksi Laila Paarvion suvun vanhoja postikortteja 1940- ja 1950-luvuilta sekä vanhojen lehtien kansikuvia. 

Myös Tero Paarvio laittanut esille runsaan valikoiman kortteja sekä vanhoja nuortenkirjoja.





Näyttelyn ideoijana toiminut Paula Mertsalmi on tuonut Pikanttiin vanhoja lastenkirjojaan.

Kati Jalli on tuonut vanhoja nukkeja ja nallen, jotka ovat kuluneet leikeissä.

Muistonsa tärkeästä lelusta haluaa jakaa Jouko Latva.

- Vuonna 1952 olimme menossa joulunviettoon linja-autokyydillä Somerolle äidin vanhempien luokse. Hämeenlinnassa autoa vaihdettaessa tapasimme joulupukin, joka kysyi minulta, että mitä tämä poika odottaa joululahjaksi. Vastasin: ”Kuorma-autoa”.

- Se on melkein valmis. Tontut vielä vähän sitä maalaa, pukki tuumasi.

Aattona oli ilo ylimmillään, kun paketista paljastui komea kuormuri. Pappani Matti Huumonen oli teettänyt sen puusepällä. Tällä autolla on leikkinyt jo kolme sukupolvea, pojanpoika Aleksi viimeksi.