lauantai 15. tammikuuta 2022

MUISTOJA 1950-LUVULTA 11.1.-18.3.2022

Padasjoella Galleria Pikantissa on alkanut Muistoja 1950-luvulta -näyttely. Esillä olevien lehtien ja kirjojen graafinen suunnittelu ja mainokset heijastavat aikaansa. Painotuotteet ovat suurimmaksi osaksi suomenkielistä. Jonkin verran on myös esimerkiksi englannin- ja ruotsinkielistä materiaalia.

Padasjoen Sanomien ensimmäinen vuosikerta eli vuoden 1950 paikallislehdet ovat Pikantissa yleisön katsottavana.Näyttelyssä on myös 1950-luvun leluja, kameroita, puhelin, kirjoituskone ja singlelevyjä.

 Lehdistä ja kirjoista voi löytää aikakauden kuninkaallisten kuvia ja elämäntarinoita. Universumin kauneimmaksi kruunattiin suomalainen Armi Kuusela vuonna 1952.

Samana kesänä järjestettiin Helsingissä olympiakisat. Pikantin vitriinissä on esillä kolme kisojen lipun kantaa sekä sadan markan seteli, jotka ovat Aulis Mäntysen tuomia.

Syyskuussa 1952 viimeinen sotakorvausjuna ohitti Vainikkalan aseman. Sodan jälkeinen raskas urakka oli ohi. Viimeisetkin säännöstelyn alaiset tuotteet vapautettiin vuonna 1954. Suomen historiassa on asioita, jotka tapahtuivat juuri vuonna 1956, kuten J.K. Paasikivi vaihtui U.K. Kekkoseen. Samana vuonna tapahtui myös Porkkalan palautus.


 Eräällä seinällä on paljon Kuvaposti-aikakauslehtiä, joiden kansikuvista voi päätellä paljon 1950-luvun kampauksista, muotivaatteista ja muista trendeistä.

Vuosikymmenien varrella lehtien värit ovat haalistuneet ja kellastuneet.

Muistot saattavat kuitenkin olla kirkkaina mielessä sen aikakauden nähneillä ihmisillä.

Padasjoen Taideyhdistys on saanut 1950-luvun materiaalia lainaksi näyttelyyn Padasjoen Sanomien lisäksi useilta tahoilta. Aulis Mäntynen on löytänyt kätköistään myös muun muassa singlelevyjä sekä kaksi kameraa. Marketta Mäntyseltä puolestaan on meikkilaukku, joka on kestänyt aikaa. Hän on tuonut esiin myös muistojaan 1950-luvulta. Raija Pykälistö on tuonut näyttelyyn esimerkiksi leluja, astioita, kahvin paahtamisessa käytetyn rännälin, kahvimyllyjä, karttapallon ja seinävaatteita.

Jari Sipiseltä on näyttelyssä erilaisia nuorten kirja- ja lehtisarjoja.

Paikkansa on löytänyt myös Eila Väisäsen leikeissä kulunut nukke, jonka pää on valmistettu guttaperkasta.

Tero Paarvio näyttelyn järjestäjänä on tuonut Pikanttiin esimerkiksi kirjoja, lehtiä, kameran ja kirjoituskoneen.