perjantai 13. syyskuuta 2024

LÄPIKUULTAVIA ELÄMYKSIÄ EPOKSISTA

Pidämme nyt Padasjoen Taideyhdistyksen Galleria Pikantissa ensimmäistä kertaa Resin art eli epoksitaiteen näyttelyn 10.9.-11.10.2024. Esillä on ihastuttavia uniikkeja töitä kuudelta eri taiteilijalta, joista osa on padasjokelaisia.

Henry Hautamäki, Kahvipöytä. Sininen joki/ visakoivuHenry Hautamäki

Pikantissa on yhteensä 48 taideteosta lähinnä seinillä ja ikkunapenkeillä. Lisäksi valaistusta vitriinistä löytyy myös pienempiä taide-esineitä, kuten koruja. Kaikki teokset ovat myynnissä.

Henry Hautamäki, Lauta paksu, turkoosi/simpukka/ranta

Seinille on ripustettu värikkäitä, läpikuultavia töitä. Lopputulos on hyvin maalauksellinen. Joissakin tauluissa kuviointi on marmorimainen, sillä värit ja värilliset massat sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla. Taiteilijoiden inspiraation lähteinä ovat luonto ja maisemat. Epoksityön pohjana voi olla esimerkiksi puulevy.


Epoksitaiteen tekemisessä on erilaisia työvaiheita. Teokset valetaan muottiin. Ikkunapöydillä on esimerkiksi taidokkaasti valmistettuja pöytiä, joiden kansissa on epoksiin upotettuna käpyjä, katajaa ja visakoivua.


Yhdysvalloissa erityisesti jokiaiheiset pöydät ovat suosittuja. Pöydän ulkoreunat ovat visakoivua. Pöytä valetaan silikonimuottiin. Kokonaisuus vaikuttaa joelta penkereineen.

Matti Pakkanen, Frozen land, pimeässä hohtava jäävuorimaisema

Pikantissa on myös esimerkiksi lautoja, joiden läpikuultavissa sisäosissa näkyy esimerkiksi käpyjä, leppää, kahvipapuja, visakoivua ja simpukankuoria. 


Kristian Eriksson, Vihreä ei ole mun juttu

Epoksi koostuu hartsista ja koveteaineista tarkasti oikeassa suhteessa, jotta valmis tuote tulee käyttöä kestäväksi. Ilmakuplat poistetaan puhaltimella. Kokonaan kuivuneen ja kovettuneen tuotteen pinta hiotaan sileäksi. Suomessa epoksitaide on vielä aika uusi asia.


Galleri Pikantti, Keskustie 16. Padasjoki
Ti-pe 10-15.30, la 10-14