tiistai 17. tammikuuta 2023

SUKELLUS 1960-LUVULLE 10.1.-24.3.2023

Padasjoella Galleria Pikantissa on avautunut Muistoja 1960-luvulta -näyttely, joka koostuu yksityishenkilöiden tuomista lehdistä, kirjoista ja muista esineistä. Esillä on esimerkiksi aikakaudelle tyypillisiä vaatteita, liinoja ja teknisiä laitteita. Vitriineissä lasin alla valokuvia ja muita muistoja katsottavissa. 1960-luvun kirjoille on varattu oma hylly.


Tiskin takana seinällä on henkareissa Anja Santalahden tuomia 1960-luvun värikkäitä vaatteita. Useimmat niistä ovat keinokuitua. Joukossa on myös yksi villamekko. Vitriinistä löytyy hänen muita muistojaan, esimerkiksi koruja ja teatterikiikari. Vitriinin päällä puolestaan istuu hänen penkkarinallensa.



Pöydällä ovat Taina Ylä-Mattilan tuomat nukke, levysoitin, matkaradio ja hollannikkaat. Hän on kirjoittanut useiden esineiden ja valokuvien yhteyteen muistojaan sekä kotimaasta että matkoiltaan ulkomailla.



- Hollannikkaat on ostettu Amsterdamista vuonna 1967, kertoo Taina Ylä-Mattila. Kuljin näillä Hollannin lisäksi mahdollisesti Belgiassa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa, hän jatkaa.


Aulis Mäntynen on tuonut Pikantin näyttelyyn single-levyjään. Marketta Mäntynen puolestaan on tuonut valokuvia, joiden yhteyteen hän on kirjoittanut muistoja opiskeluaikoinaan Helsingissä tekemästään kesätyöstä Sirius-laivalla.


Seija Karevaaran kätköistä Pikantissa on singlekansio, joka kulunut ahkerassa käytössä.


Jari Sipinen on tuonut näyttelyyn nuortenlehtiä ja -kirjoja sekä magnetofonin. Esillä on esimerkiksi vanhoja Suosikki-lehtiä.



Näyttelyssä on myös Mauri Piltin tuoma vaaleanruskea matkaradio.


Tero Paarviolta näyttelyn järjestäjänä on Pikantin seinillä reilusti yli sata lehteä. Hän on tuonut myös esimerkiksi kirjoja, episkoopin ja magnetofonin.



1960-luvun lehtien kansikuvista näkyy muutos aina vain modernimpaan suuntaan. Muoti näkyy vaatteissa ja kampauksissa, sisustuksessa ja kodintekniikassa. Tyypillisesti 1960-luvun Kotiliesi-lehden kannessa on valokuva. Vasta aivan vuosikymmenen lopulla kanteen on lisätty lööppejä lehden sisällöstä.



1960-luvulla muovituotteet valtasivat alaa Suomessa, mikä näkyi jokaisessa kodissa. Esimerkiksi ruskean maitopullon sijaan tuli vain väliaikaiseksi ilmiöksi noussut muovinen maitopussi muovikannussa vuonna 1967.


1960-luvulla tapahtui muutoksia yhteiskunnassa. Esimerkiksi asteittain siirryttiin viisipäiväiseen työ- ja kouluviikkoon.


Pysyviä asioita edusti esimerkiksi Urho Kekkosen valinta kaksi kertaa uudestaan presidentin virkaan. Kari Suomalainen ruoti hänen valintaansa omaperäisesti piirroksissaan.