tiistai 17. tammikuuta 2023

SUKELLUS 1960-LUVULLE 10.1.-24.3.2023

Padasjoella Galleria Pikantissa on avautunut Muistoja 1960-luvulta -näyttely, joka koostuu yksityishenkilöiden tuomista lehdistä, kirjoista ja muista esineistä. Esillä on esimerkiksi aikakaudelle tyypillisiä vaatteita, liinoja ja teknisiä laitteita. Vitriineissä lasin alla valokuvia ja muita muistoja katsottavissa. 1960-luvun kirjoille on varattu oma hylly.


Tiskin takana seinällä on henkareissa Anja Santalahden tuomia 1960-luvun värikkäitä vaatteita. Useimmat niistä ovat keinokuitua. Joukossa on myös yksi villamekko. Vitriinistä löytyy hänen muita muistojaan, esimerkiksi koruja ja teatterikiikari. Vitriinin päällä puolestaan istuu hänen penkkarinallensa.Pöydällä ovat Taina Ylä-Mattilan tuomat nukke, levysoitin, matkaradio ja hollannikkaat. Hän on kirjoittanut useiden esineiden ja valokuvien yhteyteen muistojaan sekä kotimaasta että matkoiltaan ulkomailla.- Hollannikkaat on ostettu Amsterdamista vuonna 1967, kertoo Taina Ylä-Mattila. Kuljin näillä Hollannin lisäksi mahdollisesti Belgiassa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa, hän jatkaa.


Aulis Mäntynen on tuonut Pikantin näyttelyyn single-levyjään. Marketta Mäntynen puolestaan on tuonut valokuvia, joiden yhteyteen hän on kirjoittanut muistoja opiskeluaikoinaan Helsingissä tekemästään kesätyöstä Sirius-laivalla.


Seija Karevaaran kätköistä Pikantissa on singlekansio, joka kulunut ahkerassa käytössä.


Jari Sipinen on tuonut näyttelyyn nuortenlehtiä ja -kirjoja sekä magnetofonin. Esillä on esimerkiksi vanhoja Suosikki-lehtiä.Näyttelyssä on myös Mauri Piltin tuoma vaaleanruskea matkaradio.


Tero Paarviolta näyttelyn järjestäjänä on Pikantin seinillä reilusti yli sata lehteä. Hän on tuonut myös esimerkiksi kirjoja, episkoopin ja magnetofonin.1960-luvun lehtien kansikuvista näkyy muutos aina vain modernimpaan suuntaan. Muoti näkyy vaatteissa ja kampauksissa, sisustuksessa ja kodintekniikassa. Tyypillisesti 1960-luvun Kotiliesi-lehden kannessa on valokuva. Vasta aivan vuosikymmenen lopulla kanteen on lisätty lööppejä lehden sisällöstä.1960-luvulla muovituotteet valtasivat alaa Suomessa, mikä näkyi jokaisessa kodissa. Esimerkiksi ruskean maitopullon sijaan tuli vain väliaikaiseksi ilmiöksi noussut muovinen maitopussi muovikannussa vuonna 1967.


1960-luvulla tapahtui muutoksia yhteiskunnassa. Esimerkiksi asteittain siirryttiin viisipäiväiseen työ- ja kouluviikkoon.


Pysyviä asioita edusti esimerkiksi Urho Kekkosen valinta kaksi kertaa uudestaan presidentin virkaan. Kari Suomalainen ruoti hänen valintaansa omaperäisesti piirroksissaan.